Melasma: wat is het, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen?

Melasma: wat is het, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen?

Wist je dat melasma een van de meest voorkomende vormen van pigment is? Deze huidaandoening komt vooral bij vrouwen voor, waarschijnlijk ken jij dus ook iemand met deze huidziekte. Gelukkig is er hoop, want we weten de dag van vandaag heel goed hoe we melasma kunnen behandelen. 

Wat is melasma?

Melasma is een goedaardige huidaandoening die we ook kennen als ‘zwangerschapsmasker’ omdat het vaak ontstaat tijdens de zwangerschap. Het is een pigmentstoornis waarbij hyperpigmentatie ontstaat in het gezicht. Je herkent het aan de lichte tot donkerbruine vlekken op de huid. Er zijn twee varianten: het type melasma dat zich vormt in de opperhuid  en melasma dat zich in de diepere huidlaag vormt, namelijk de lederhuid. 

 

Op welke plaatsen komt de aandoening voor? 

– Voornamelijk op de wangen
– Het voorhoofd
– De slapen
– Rond de ogen
– Op de bovenlip

Wie krijgt ermee te maken? 

Mannen hebben geluk want die blijven meestal gespaard, het komt zelden bij hen voor. Melasma is een huidaandoening die vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Het ontstaat vaak tijdens de zwangerschap, waardoor het ook de naam zwangerschapsmasker krijgt. Toch zijn er nog een aantal andere factoren die aan de basis kunnen liggen van de huidaandoening. 

 

Oorzaken van melasma

De exacte oorzaak voor melasma is niet bekend, het is wel duidelijk dat er bij melasma sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. De volgende factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen:

– Ontstaan of getriggerd worden door zwangerschap
– Kunstmatige UV-straling
– Het gebruik van anticonceptie —> (de merken Marvelon, Microgynon en Diane 35 en Milena spiraal zijn zelfs in verband gebracht met het optreden van melasma!)
– Erfelijkheid
– Het gebruik van bepaalde cosmetica
– Het gebruik van sommige anti-epileptische geneesmiddelen (lees goed de bijsluiter van je medicatie! Er zijn antidepressiva die onder anti-epileptische geneesmiddelen vallen!)

 

Behandeling melasma

( Resultaat door de juiste thuisproducten en 1 Hydrafacial)

 

Wat kan je zelf doen?

Gebruik dagelijks zonbescherming: bij melasma kies je best voor een zonnebrandmiddel met minerale UV filter. Je gebruikt altijd een mineraal zonnebrandmiddel met krachtige antioxidanten. De nieuwe generatie zonnebrandmiddelen beschermen de huid niet alleen tegen UV licht maar ook tegen zichtbaar licht (blauw licht van smartphones, je computer…) 

Enkel antioxidanten beschermen de huid tegen zichtbaar licht en infrarood licht. UV-filters daarentegen beschermen de huid tegen UVA en UVB- stralen. Daarom is een zonnebrandmiddel op basis van een minerale UV-filter met één of meerdere krachtige antioxidanten aangewezen. 

Environ RAD SPF15 is er zo eentje: het bevat een grote dosis krachtige antioxidanten en heeft een breed spectrum: dat betekent dat het zowel tegen UVA als UVB- straling bescherming biedt. Verkrijgbaar in onze webshop: shop.esthetiek-femke.be/collections/environ

 

Stop met het nemen van verdachte geneesmiddelen

Ga na wanneer de pigmentvlekken exact ontstaan zijn, en ga dan nog eens 6 maanden terug in de tijd: ben je toen begonnen met nieuwe medicatie? Misschien anticonceptie? 

 

Behandeling voor melasma

Het duurt gemiddeld 6 maanden voordat de klant het gewenste resultaat behaalt met pigmentbehandelingen. Het is belangrijk om na het traject ook thuis de juiste producten te blijven gebruiken zodat de pigmentvlekken zeker niet terugkomen. 

Ik zet onze behandelingen voor melasma op een rijtje: 

1. Oppervlakkige chemische peeling met fruitzuren

Bij deze peeling wordt er een stof aangebracht op de huid die jouw celdeling doet versnellen. Hierdoor treedt er een soort ‘vernieuwing’ op van de opperhuid. De huid zal vervolgens afschilferen en het overmatige pigment wordt zo afgevoerd. Uiteindelijk zorgt het voor een blekend effect. 

Glycolzuur is het meest effectieve zuur, dit wordt toegepast in concentraties van 10%-40%. Vanwege de geringe molecuulgrootte wordt dit zuur makkelijk door de verschillende lagen van de opperhuid opgenomen, waar het zijn werking uitoefent. Lactaatzuur zal het pigment in de opperhuid bleker maken en de huid extra hydrateren.

De behandeling in ons instituut: Hydrafacial bevat lactaatzuur en glycolzuur 15% – 30%  Deze behandeling is ideaal als eerste behandeling en als onderhoudsbehandeling bij melasma.

Hydrafacial  

2. TCA Peeling of Retinol peel

Dit wordt ingezet als een tweede behandeling bij melasma. 

– De TCA peeling vernietigt het bestaande pigment, hierdoor gaat de huid afschilferen en wordt het overmatige pigment afgevoerd.
– Retinol Peel geeft een remmende werking aan de pigmentcellen waardoor je minder snel pigmentvlekken zal (terug) krijgen.

Behandelingen in ons instituut: Retinol Peel en Sensi Peel (een TCA peeling die pigment zal vernietigen.)

 

3. VPL behandeling voor melasma

De behandeling van melasma met VPL is voor een bepaalde groep een groot succes. Helaas kunnen we niet iedereen helpen met deze techniek. In bepaalde gevallen werd het pigment donkerder na de behandeling (dit fenomeen is tijdelijk, maximum 1 jaar) 

Behandeling in ons instituut: VPL Pigment

 

Verzorg je huid thuis met de juiste producten

Environ heeft een speciaal gamma voor pigmentvlekken, al deze producten zijn verkrijgbaar in onze webshop: shop.esthetiek-femke.be/collections/environ-skincare

Zowel ‘s morgens als ‘s avonds reinig je de huid met deze producten in de volgende stappen: 

– De Cleansing oil van Environ bevat olie die de dode huidcellen losweekt.
– De Cleansing Lotion of de Mild Cleansing Lotion is een reinigingsmelk met pro-vitamine B5.
Alpha Hydroxy Toner bevat 10% glycolzuur die nieuw pigment remt en bestaand pigment verbleekt.
Environ Mela Prep Lotion, Mela Fade Serum A & B, Mela Even Cream zijn pigment-blekende serums met niacinamide, lactaatzuur en vitamine C.
– Environ AVST 1 of CQ1: deze crèmes bevatten vitamine A wat pigment gaat herstellen.
Environ RAD 15: zonnebescherming met antioxidanten
– Last but not least: het Environ Revival Masque, dit maskertje op basis van lactaatzuur breng je 3X per week aan.

Het volledige gamma van Environ is in het instituut verkrijgbaar voor klanten die bij ons in behandeling zijn.

 

Environ huidverzorging

 

Heb je zelf last van melasma? Boek jouw afspraak via onze online agenda, dat kan hier: https://esthetiek-femke.be/maak-een-afspraak/ Als je meer informatie nodig hebt mag je me ook altijd mailen: info@esthetiek-femke.be

Liefs Femke & Co.

 

PS: schrijf je zeker in voor onze nieuwsbrief: we houden je graag op de hoogte van de laatste acties en nieuwtjes. 

  • Trends & Beautytips
    ontvangen?

  • DD slash MM slash JJJJ